My first blogpost

Wat is het een bijzonder jaar!

Sinds deze winter onstaat iets moois in Zutphen. 

Yarlung Kinderyoga yoga LuJong meditatie Zutphen

In januari, rond de Losar (Tibetaanse Nieuw Jaar), ging onze Tibetaanse vriend Samdup met zijn pelgrim tocht naar het belangrijkste Tibetaans boeddhistisch klooster in Gyantse (Kumbum). Hij liet in Kumbum voor mij en mijn gezin diverse mantra’s bidden. Dat was voor mij heel bijzonder en ik ben hem daar ontzettend dankbaar voor. 

Op dat moment volgde ik een Lu Jong (Tibetaanse yoga) opleiding en was al een tijdje bezig met ideeën te vormen voor een naam van mijn toekomstige yoga praktijk. 

Op het moment dat onze Tibetaanse vriend de mantra's, voor mij en mijn gezin, aan het bidden was, begon het in Zutphen mooi te sneeuwen. Dit voelde ineens heel feestelijk, mysterieus en bijzonder. En eindelijk kwam het juiste naam in mij op: Yarlung!

Yarlung is een grote Tibetaanse rivier, die ontspringt bij de heilige berg Kailash en brengt zijn water door heel Tibet met zich mee. In Tibet stroomt de Yarlung van Westen naar Oosten, dan maakt Yarlung een grote scherpe bocht en stroomt daarna van Oost naar West en verder van Noord naar Zuid.

In India noemen ze Yarlung: "Brahmaputra". De lagere delen van de rivier zijn heilig voor de Hindoes. De rivier mondt samen met de Ganges uit in hun gezamenlijke rivierdelta in Bangladesh; deze delta is de grootste ter wereld. Ook rivieren uit Bhutan en Nepal stromen in deze rivierdelta mee naar de Indische Oceaan.

Het is ook symbolisch geworden: in de winter lijkt het dat er buiten niks gebeurt. Er ligt maar ijs en sneeuw op de grond. Alle onzichtbare processen zijn desondanks hard bezig aan het voorbereiden voor de aanstaande groei en bloei. 

Tegelijk met het bidden van de mantra's in Tibet, en met het sneeuwen in Zutphen kwam deze prachtige boodschap naar mij toe! 

Begin deze zomer heb ik het certificaat van Holistische Opleidingscentrum "Arterre" in Nijmegen verkregen. Het was een intens leuke en interessante studie.

Eindelijk mocht ik vertellen, dat ik officieel Holistische Peuter en Kleuter yoga les mag geven! 

Sinsdien werdt er met veel plezier hard gewerkt aan een yogaruimte, website en logo van Yarlung Zutphen. Begin juli heb ik het officieel bekend gemaakt:
16 september gaat Yarlung Zutphen haar deuren openen met allereerste Peuteryoga, Ouder&Kinderyoga en Kleuteryoga lessen!

In augustus gingen we vakantie naar Frankrijk. Wat was het een prachtige tijd vol van inspiratie en energie, dromen, knutselen, interessante boeken lezen, genieten van schitterende natuur en ontmoetingen van nieuwe mensen!

Ouder&Kind yoga Yarlung Zutphen

31 augustus kwamen we terug in Zutphen. Vol van vreugde en zin in ging ik de dagen aftellen tot de 16de.  
Inmiddels heb ik twee leuke opleidingsdagen in Utrecht (Kinderyoga 6-12j bij "Arterre") en in Brummen (Lu Jong) gehad en de allerlaatste klussjes binnen mijn yogaruimte afgerond: raamdecoratie en Tibetaanse vlaggetjes opgehangen. 


Op 16 september heeft Yarlung Zutphen haar yogadeuren officieel geopend! Dat was een leuke en bijzondere ochtend! Ik vond het zeer leuk, ontspannend en een toch een beetje spannend tegelijkertijd. 

Yarlung Zutphen

Voor de allereerste yogales heb ik een prachtige verhaal van Vlinder en Slak gekozen: "Vlinder vindt een huis":

Vlinder zwiert door de weide wereld, fladderend van bloem naar bloem. Toch voelt ze haar soms bang als de wind hard waait, zo heen-en-werig, zo overaal en nergens.  Slak is altijd rustig, hij ruikt, hoort en ziet alles omdat hij zo langzaam gaat.  Samen vinden ze een huis voor Vlinder!

"Ik heb mijn huis gevonden! Hier bij mij,  op de grond!... Ik ben er! ....Mijn huis is mijn lijf en mijn adem brengt mij thuis!"  Schitterend!

Dat lesthema heb ik aangepaast aan de tijdsduur van de les, diverse vermogen van peuters en kleuters en hun spanningsboog. Ik doe bijvoorbeeld een zonnengroet voor peuters een een andere zonnengroet voor kleuters, maar ook andere yogahoudingen zijn verschillend. 

Wat bijzonder was het om te zien hoe kinderen voor de allereerste keer naar binnen kwamen, hoe ze alles bestudeerde en ervaarde. Ouders deden ook hun best. Samen vlogen we als de Vlinder, beoefende pranayama met hulp van verse bloemen, genoten van asana's, onderlinge massage en eindontspanning. Bij een kopje thee met wat lekkers&gezonds kregen kinderen welkoms cadeautjes ter opening van Yarlung Zutphen en de allereerste les. 

Ik hoop hen weer bij Yarlung Zutphen te zien! Want door al op jonge leeftijd kennis maken met yogawereld kunnen kinderen spelenderwijs ontdekken hoe ze gezond en gelukkig in het leven kunnen staan!

Momenteel houd ik me bezig met de tweede lesronde. Ik vind het leuk en inspirerend om weer een nieuwe yogales voor kinderen te maken.


Deze week heb ik weer mijn Kinderyoga (6-12 j) opleidingsdag bij Arterre. Ik vind het ontzettend leuk om mijn oude docenten weer te zien en mijn leuke medecursisten van de hele land weer te spreken. 

Ook deze week start mijn 4-jarige OHM Guru yogaopleiding bij Ananda Yogacentrum in Ellecom. Ik heb er veel zin in, want ik heb daarop al langer dan èèn jaar gewacht! Maar dat heeft uiteindelijk zijn mooie reden gehad, realiseer ik me nu. Ik heb inmiddels Holistiche Peuter- en Kleuteryoga opleiding afgerond en met enorm plezier bied ik nu yogalessen voor de allerkleinste mini yogi's en hun ouders. Ik heb nu mijn eigen yogastudio verbouwd van een ruimte, die we niet gebruikte. En begin volgend jaar ben ik ook klaar met mijn Kinderyoga opleiding (voor kindjes 6-12j) en Tibetaanse Lu Jong Yogaopleiding (voor volwassenen). Dat betekent nog meer yogaplezier. Hoe mooi! Alles heeft zijn eigen reden, en dat is weer zeker waar.

Tashi Delek!