De Grote Bocht van Yarlung

"Je kunt de stroom van het water niet tegenhouden, maar je kunt er wel op vertrouwen dat het je zal dragen waar je moet zijn." (c)

Yarlung is de hoogste grote rivier ter wereld en staat in Tibet bekend als Yarlung Tsangpo of Brahmaputra in India. 

Deze rivier stroomt in Tibet van oost naar west en wanneer de loop van deze rivier de staatsgrens van India met Tibet bereikt, maakt Yarlung Tsangpo plotseling een volledige bocht naar links en begint noordwaarts te stromen. 

Yarlung stroomt hier in een diepe kloof tussen twee Himalaya-bergen, dat is de diepste en mogelijk langste kloof ter wereld. Het klimaat varieert hier van subtropisch tot arctisch. 

Na deze grote waterval raakt de rivier vol, draait zich om naar het zuiden en snelt naar de staatsgrens van India. Dit gebied, waar de rivier zo'n grote bocht maakt van bijna 270 graden, staat bekend als de Grote Bocht van de Yarlung Tsangpo.

Ik voelde me altijd al verbonden met water. Het voelt meer dan toevallig dat ik altijd heb gewoond en gewerkt op plekken met water in verschillende vormen en locaties: de Neva-rivier bij de Baltische Zee, de IJssel-rivier in Zutphen, de Yarlung-rivier in Tibet en de Rijn en IJssel-watergebieden in onze regio.

Net als Yarlung die plotseling een grote, prachtige bocht maakt en van richting verandert en haar water bijna 270 graden naar het zuiden keert, blijf ik ook open en vertrouw ik op mijn ontwikkelingspad. Ook ik keer bijna 270 graden met mijn werkzaamheden naar de watersector en begin binnenkort bij een waterschap te werken als specialist waterkeringen. Voor Yarlung in Zutphen betekent dit ook grote veranderingen. Alle individuele sessies, coaching en wekelijkse Lu Jong - Tibetaanse yogalessen gaan gewoon door. Ook blijf ik graag de opleiding Holistische Baby- en Dreumesyoga bij Arterre in het najaar en voorjaar geven. Voor de kinderyoga en tieneryoga zullen er helaas geen groepslessen meer plaatsvinden in mijn wekelijkse rooster. In overleg zijn er wel individuele lessen of groepscursussen mogelijk, gebaseerd op persoonlijke begeleiding en op maat opgestelde lesopbouw.

De veranderingen in ons leven zijn soms als waterstromen - onvermijdelijk en krachtig. Het is voor mij belangrijk om het proces van verandering te accepteren en erop te vertrouwen dat het ons zal leiden naar waar we moeten zijn, net zoals water ons kan dragen naar onze bestemming. Door vertrouwen te hebben in het proces van verandering en de kracht van waterstroming, kunnen we ons overgeven aan de stroom van het leven, loslaten van oude processen en ons openstellen voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Alles met de flow, compassie, dankbaarheid... en in mijn geval vooral in verbinding met water.

Ouder&Kind yoga Yarlung Zutphen